Omschrijving
De term Agile is in veel organisaties niet meer weg te denken. Mensen binnen de organisatie spelen een cruciale rol in het al dan niet slagen van een Agile manier van werken. Wendbare teams worden immers gemaakt door wendbare werknemers. Wanneer werknemers na het invoeren van Agile (werk)processen weten ‘wat’ er van hen gevraagd wordt, betekent dat niet automatisch dat ze ook weten ‘hoe’ ze dat moeten doen. Agile werken vraagt namelijk ook om een andere houding van medewerkers op het gebied van initiatief nemen, zelforganisatie en de behoefte om van toegevoegde waarde te willen zijn voor het proces. Het simpelweg implementeren van nieuwe structuren en processen volgens de principes van het Agile werken volstaat daarom meestal niet. Agile leiderschap is richting geven aan dit proces, je eigen handelen en dat van je team.
Binnen Agile leiderschap staan coaching, groei en samenwerking van individu en het team centraal. Het vraagt van leidinggevenden dat zij hun medewerkers op een eigentijdse manier meer faciliterend kunnen managen. Dat betekent voor hen loslaten en ‘in control’ blijven. Voor medewerkers betekent het dat zij meer eigen verantwoordelijkheid nemen en in goed contact met elkaar en de klanten staan. In een Agile leiderschapsprogramma van vier 4,5 dag komen alle facetten aan bod die van belang zijn om in een Agile team continu tot verbetering te kunnen komen. Je leert stap voor stap hoe je als leidinggevende je medewerkers meeneemt naar een Agile mindset binnen je team.
Resultaten
Na de training
- Heb je goed zicht op wat er zich, net als bij een ijsberg, bij je medewerkers onder water afspeelt
- Weet je medewerkers te motiveren mee te bewegen met de verandering die van hen wordt gevraagd
- Weet je te sturen op verantwoordelijkheid en eigen regie
- Heb je goed zicht op de aanwezige kwaliteiten van mensen en hoe deze elkaar in teamverband kunnen versterken
- Weet je de samenwerking binnen een team snel te optimaliseren
- Kan je je team effectief managen in een snel veranderende omgeving
- Weet je medewerkers met dienend leiderschap te coachen op hun kwaliteiten
- Weet je je medewerkers te stimuleren om zich continu te ontwikkelen en ook failures door te vertalen naar verbetering
- Heb je met behulp van kritische interviewtechnieken meer zicht op wat zich afspeelt binnen je team
- Heb je zicht op hoe je met de Kanban en Kaizen methoden samen van 'goed naar beter' gaat
- Weet je hoe je een open communicatiecultuur binnen je team faciliteert
- Weet je hoe je effectieve sprint reviews en stand-ups begeleid
- Weet je (360 graden) feedback constructief in te zetten binnen je team
Doel van deze opleiding
Dag 1 - Agile leiderschap: een Agile mindset in je team
Tijdens de eerste dag van dit leiderschapsprogramma staan we stil bij wat Agile leiderschap inhoud. Welke aspecten zijn van belang als je echt Agile wilt gaan werken met je team? Van medewerkers vraagt Agile werken dat zij effectief met verandering om kunnen gaan en dat zij bereid zijn oude patronen los te laten en nieuwe paden in te slaan. Maar hoe motiveer je mensen mee te bewegen met de verandering die van hen gevraagd wordt? Hoe ga je om met de weerstand die dit soms oplevert?
Dag 2 - Herken talent – Communicatie en strategische personeelsplanning
Tijdens de tweede dag duiken we in de materie van persoonlijkheidsvoorkeuren. De manier waarop iemand communiceert vertelt veel over zijn gedragsvoorkeuren. De een praat makkelijk en legt snel nieuwe contacten terwijl een ander sterk is in procesbewaking en graag de puntjes op de 'i' zet. Wat zegt dit over mensen? Wat voor soort werk past ze? En hoe communiceer je het best met ze? Vooral in organisaties waar veel in wisselende (project)teams wordt gewerkt is het wel zo handig als je als leidinggevende snel in de gaten hebt hoe je het best je team én het individu kunt managen. De Myer Briggs Type Indicator (MBTI) is een internationaal veelgebruikt HR instrument dat we tijdens deze training gebruiken.
Dag 3 - Loslaten én in control zijn – vertrouwen, betrokkenheid, doelen realiseren
In een Agile team is het van belang dat je complementair bent aan elkaar. Continu gezamenlijk in kleine stapjes verbeteren is het uitgangspunt waarbij je ook van gemaakte fouten veel kunt leren. Authenticiteit en vertrouwen zijn daarvoor belangrijke (voor)waarden om dit te kunnen realiseren. Hoe versterk je elkaars talent en ben je gezamenlijk effectief in het bedenken van oplossingen? Hoe moedig je je medewerkers aan hun toegevoegde waarde optimaal te benutten? En hoe zorg je ervoor dat er vanuit vertrouwen met elkaar wordt gecommuniceerd en gewerkt? Dat vraagt om loslaten zonder de controle te verliezen en het vermogen je kwetsbaar te durven op(en)stellen. Het gemeenschappelijke, hogere doel is van groot belang binnen Agile werkende organisaties. Dit hogere doel is namelijk wat mensen verbindt aan een team en/of organisatie. Hoe je het hogere doel van de organisatie kunt verweven in de dagelijkse aansturing van je mensen om tot nog betere prestaties te komen, komt in deze 3e dag uitgebreid aan bod.
Dag 4 - Open communicatie in een Agile team
Het succes van een Agile team staat of valt met de onderlinge interactie en de bereidheid om elkaar te begrijpen. Face-to-face communicatie en informatieoverdracht zijn essentieel om kennis bijeen te brengen en elkaar te versterken. Door uitdagingen vanuit verschillende perspectieven te benaderen en daar kritisch naar te kijken, ben je als team in staat continu betere resultaten te behalen. Dat vraagt om open communicatie en een effectieve feedback cultuur. Open communiceren vraagt om ‘je uitspreken’ en ‘naar elkaar luisteren’. Het zijn twee vaardigheden die iedereen wel bezit, maar in groepsverband toch vaak lastig tot uiting lijken te komen.
Dag 5 - Wrap-up
Een afrondende workshop waarin we een check doen op de individuele leerdoelen en de puntjes op de ‘i’ zetten. In een afrondende retrospective blik je terug op het gehele leerproces.
Werkwijze
- Voor de start van jouw trainingstraject ontvang je een e-mail met een uitnodiging voor een persoonlijke intake (In de meeste gevallen digitaal in de Mijn Molijn omgeving)
- Een week voor aanvang van de training ontvang je een trainingskit thuis met daarin verschillende voorbereidingsopdrachten en alle materialen die je nodig hebt voor de training, inclusief een Bambook notitie boek en iets lekkers voor bij de koffie of thee
- De online trainingen zijn per dag opgebouwd en bestaan uit twee blokken van 2 uur (10.00-12.00 en 13.00- 15.00 uur). Hierin schakelen we regelmatig van samen online naar individueel offline. Zo ga je in de lunchpauze praktisch offline met de theorie aan de slag, worden daarna ervaringen van cursisten online met elkaar uitgewisseld en is er ruimte om elkaar feedback te geven
- Na iedere trainingsdag formuleer je een concrete hulpvraag en maak je daarvoor een passend actieplan
- Je gaat met jouw actieplan aan de slag in de online coaching, waarbij je voortdurend in contact staat met de trainer
- Een aantal weken na iedere trainingsdag is er een tussentijdse online meeting waarin cursisten ervaringen met elkaar en de trainer kunnen delen
- Tot slot van het trainingstraject is er een afrondende evaluatie waarin wordt teruggeblikt en vooruit wordt gekeken
Kosten
Onderdeel | Prijs |
---|---|
Training | € 2.909,- |