Omschrijving
Herken je dit?
De leidinggevende van team Dagelijks Onderhoud vraagt aan jou als collega van HR en academiespecialist om zijn team te trainen in technische kennis voor het afhandelen van reparatieverzoeken. Maar is een techniektraining de oplossing?
De uitdaging voor jou om te achterhalen of dit de werkelijke leerbehoefte is van het team én of dit het beoogde effect zal hebben. Je vraagt na bij de leidinggevende en dan blijkt dat het probleem is dat er teveel reparatieopdrachten niet in een keer afgehandeld kunnen worden. De opdrachtverstrekking aan de vakman klopt vaak niet. Na goed doorvragen blijkt, dat de oorzaak zit in de gesprekvoering en niet zozeer in de technische kennis. Een training die communicatieve vaardigheden combineert met technische kennis blijkt de meest effectieve oplossing.
Bij het ontwerpen, begeleiden of adviseren van ieder type leertraject is het belangrijk de leerbehoefte van je doelgroep in kaart te brengen. Daarmee bedoelen we de werkelijke leervraag. Dat betekent: op zoek gaan naar de vraag achter de vraag.
Zonder te weten wat de leerbehoefte is, kun je geen goed leertraject neerzetten of kiezen. Hoe mooi en interessant dit traject er verder ook uitziet!
Resultaten van de meeting
In deze training leer je welke stappen je moet zetten om:
* de huidige en gewenste situatie in kaart te brengen
* de kloof tussen huidige en gewenste situatie te dichten
* de medewerker uit te dagen om na te denken over zijn leervraag (en de vraag daarachter)
* de leidinggevende bewust te maken van de opbrengsten het vaststellen van de werkelijke leervraag
Deze stappen helpen jou om leeractiviteiten en oplossingen te kiezen die werkelijk bijdragen aan het bereiken van de gewenste situatie.