Omschrijving
De vastgoedsector is de afgelopen decennia op verschillende momenten negatief in het nieuws geweest. Ernstige onregelmatigheden bij aanbestedingen en transacties hebben geleid tot aantasting van het imago van de vastgoed sector. Inmiddels hebben deze excessen geleid tot de nodige acties van toezichthouders en brancheorganisaties. De breed gedragen opvatting is dat sturen op menselijk gedrag en op de afwegingen die al dan niet worden gemaakt, hierbij cruciaal zijn. Maak kennis met de basisbeginselen van ethiek: bewustwording, (h)erkennen en handelen.
De opleiding Ethiek in de Vastgoedsector volg je online en wordt afgesloten met een individuele essay-opdracht. Het programma bestaat uit onderstaande vier onderwerpen:
- Wat is ethiek?
- De belangen & guidance
- Verankeren in organisaties
- Dilemma’s
Resultaat
Na het volgen van deze opleiding ben je je bewust van het belang van ethisch verantwoord handelen, herkennen van lastige en riskante situaties en krijg je handvaten hoe dit in jouw organisatie te verankeren en op welke manier je dilemma’s bespreekbaar kunt maken.
Doelgroep
De opleiding Ethiek in de vastgoedsector is interessant voor iedereen binnen de vastgoedsector die te maken heeft met ethische dilemma’s zoals mensen die werkzaam zijn bij beleggers, financiers, makelaars, woningcorporaties, overheden & adviesbureaus.
Doel van deze opleiding
Met uitzondering van de plenaire sessie volg je het programma online.Dit programma bestaat uit onderstaande vier e-modules:
Module 1 Wat is ethiek?
Binnen deze module wordt ingegaan op nut en noodzaak van ethiek: wat is het probleem, hoe verhoudt het zich tot zaken als moreel kompas en compliance, waarden en normen en welk gedrag is mogelijk? Daarnaast wordt integriteit verder uitgediept en er wordt ingegaan op de vraag waarom goede mensen foute dingen kunnen doen.
Module 2 De belangen
In deze module wordt van maatschappelijk niveau ‘afgedaald’ naar brancheniveau. In deze module komen de dilemma’s in de verschillende vastgoedsectoren (beleggen, ontwikkelen) en partijen als financiers en accountants aan de orde. Ook zal worden ingegaan op verschillende gedragsregels en guidelines zoals RICS en NRVT.
Module 3 Verankeren in organisaties
In deze module wordt de stap gemaakt van brancheniveau naar bedrijfsniveau. Hierbij wordt behandeld hoe integriteitsmanagement binnen organisaties te verankeren. Tegelijkertijd zal aan de hand van praktijkvoorbeelden worden getoond hoe moeilijk dit soms is
Module 4 Dilemma’s
In de vierde en tevens laatste module staan de persoonlijke dilemma’s centraal. Deelnemers oefenen aan de hand van een opdracht met elkaar hoe in bepaalde (praktijk) dilemma’s te handelen. Wat zou jij doen en waarom? Je wordt gevraagd de opdracht voorafgaand het afsluitende college bij de opleider op locatie voor te bereiden. In het college zal zowel in groepen worden gewerkt, als een plenaire bespreking plaatsvinden.
Werkwijze
Houdt bij deze opleiding rekening met een gemiddelde studiebelasting van ongeveer 2-4 uur per week. Het inleveren van opdrachten en actieve participatie tijdens het afsluitende college bij de opleiderzijn eisen voor het behalen van het certificaat. Binnen de online omgeving van de opleider heb je de mogelijkheid via het forum discussies te starten of vragen te stellen aan medestudenten.
Blended learning
Blended courses zijn korte (grotendeels) online leerprogramma’s waarin de fundamentals van de Vastgoedkunde aan bod komen. Het unieke blended karakter van deze opleidingen biedt je als deelnemer de mogelijkheid grotendeels zelf te bepalen wanneer je deze opleiding volgt. In korte tijd een brede context, veel flexibiliteit en met een studiebelasting die goed te combineren is met werk (2-4u p/wk). Altijd afgesloten met een plenaire sessie bij de opleider waarbij we aan de hand van casuïstiek de koppeling maken met de praktijk. Interactie, toepassing en perspectief vanuit diverse disciplines zorgen hierbij voor maximaal leerrendement en kennis en ervaring van zowel docenten als studenten worden hierdoor optimaal benut. Tijdens de eerste week is er een gezamenlijke aftrap waarna je zelf aan de slag gaat met het online leerprogramma. Dit leerprogramma bestaat uit een mix van werkvormen waarbij videocolleges afgewisseld worden met kennisactiverende vragen, korte opdrachten, literatuurstudie en toetsen. Deze onderwijsactiviteiten zijn te doorlopen op eigen tempo, waar en wanneer je wilt. De enige datum waar je echt rekening mee dient te houden, is de fysieke plenaire sessie bij de opleider. Alle verplichte onderwijsactiviteiten dienen voor deze datum doorlopen te zijn.