Omschrijving
De opgaven voor corporaties stapelen zich snel op. Meerdere doelstellingen strijden om voorrang. Hoe organiseer je in dit spanningsveld de exploitatie en maak je gelijktijdig de forse ambities haalbaar? De opgaven waar corporaties voor staan zijn niet alleen snel in omvang toegenomen maar komen ook gelijktijdig. Een forse investeringsopgave in duurzaamheid en nieuwbouw komt gelijk met de noodzaak meer op leefbaarheid, weerbaarheid en betaalbaarheid te sturen. En dat ook nog eens in een tijd van sterk stijgende kosten en een onzekere woningmarkt.
Resultaat
De opleiding Strategische Exploitatie van Woningen heeft een brede en bedrijfskundige invalshoek. Je bent na afloop in staat om vanuit jouw eigen specialisme effectief te participeren in een (gebiedsgerichte) integrale aanpak van de exploitatie van het vastgoedbezit. Het uiteindelijke doel is dat jij als deelnemer zelf concrete stappen kunt zetten in de exploitatie van woningen. Om je optimaal te laten studeren, heeft de opleider de opleiding opgebouwd uit diverse interactieve colleges. De opleiding wordt afgesloten met een groepsopdracht, waarin de groepen een casus uit de eigen corporatiepraktijk presenteren. Deze essentiële combinatie van onderwijsvormen zorgt ervoor dat je de leerdoelen begrijpt en kunt toepassen:
- Portefeuille- en assetmanagement
- Sturingsinstrumenten
- Organisatie van de exploitatie
Doelgroep
De opleiding Strategische exploitatie van woningen richt zich op directeuren, MT-leden, portefeuillemanagers, assetmanagers, programmamanagers binnen corporaties. De opleider verwacht ten minste twee jaar relevante werkervaring in of voor de sector en hbo- of wo-werk- en -denkniveau.
Doel van deze opleiding
Tijdens de opleiding worden de volgende onderwerpen behandeld;
Module 1 Portefeuille strategie
In deze module gaan we in op de vraag waar corporaties stappen kunnen zetten in exploitatiesturing en de bittere noodzaak daarvan. Eerst bespreken we de bedrijfskundige kern van portefeuille-, asset- en property management en kijken we hoe vanuit verschillende waardeperspectieven kan worden gestuurd. Daarna behandelen we de vraag hoe een slimme exploitatie kan bijdragen aan het realiseren van de veelzijdige doelstellingen. En ook welke stappen vereist zijn voor een verdere professionalisering van de organisatie.
Module 2 Sturingsinstrumenten
In deze module staat de vraag centraal hoe de doelstellingen concreet en meetbaar gemaakt kunnen worden. Het gebruik van data is daarbij een onmisbaar instrument geworden. Daarnaast komen praktische handvatten aan de orde. Het zijn de ingrediënten van een recept voor de professionalisering van de exploitatie zoals bv. programmatisch sturen op onderhoud en sturen op inkoop-, contract- en leveranciersmanagement.
Module 3 Organisatie van de exploitatie
In de derde module wordt de vertaalslag gemaakt naar de organisatorische aspecten. We starten met de trends die zich ook in andere sectoren voordoen, zoals verandermanagement en moderne samenwerkingsverbanden (ecosysteem). Daarna schakelen we over op de best practices, alsmede actuele en voorgenomen initiatieven bij woningcorporaties. Concrete successen komen aan de orde en vraagstukken waaraan nu wordt gewerkt. We kijken ook naar mislukkingen en wat daarvan is geleerd.
Groepsopdracht en slotmiddag
Het uiteindelijke doel is dat deelnemers zelf concrete stappen kunnen zetten in de exploitatie van woningen. De opleiding wordt daartoe afgesloten met een groepsopdracht, waarin de groepen een casus uit de eigen corporatiepraktijk presenteren.
Extra bijzonderheden
Deze opleiding vraagt van de deelnemers een HBO/WO werk- en denkniveau. Twijfel je op de opleiding geschikt is voor jou? Neem dan gerust contact met ons op via
info@decorporatie-academie.nlHoudt bij deze opleiding rekening met een gemiddelde studiebelasting van ongeveer 8 uur per week. Dit is inclusief colleges.