Type opleiding
Klassikaal
Duur
10 weken online + één afsluitende plenaire sessie
Opslaan
Opslaan als favoriet Opgeslagen als favoriet

Omschrijving

Sinds de kredietcrisis zijn de financieringsbronnen van ontwikkelaars aanzienlijk uitgebreid. Naast bancaire financiering wordt in toenemende mate gebruik gemaakt van forward funding, co-financiering en het inbrengen van meer eigen vermogen. In deze opleiding gaan we in op de basisprincipes van vastgoedfinanciering en regulering. Welke vormen van financieren zijn er, hoe ziet het speelveld eruit en hoe worden afwegingen gemaakt? Welke eisen hebben de verschillende financiers, zeker nu op gebied van duurzaamheid en hoe verschillen de eisen bijvoorbeeld t.a.v. de loan-to-value en andere ratio's? We besteden aandacht aan alternatieve financieringsvormen als private-equity, debt funds en crowdfunding en behandelen de fundamentele beginselen van beleggen met geleend geld en het begrip leverage. Ook kijken we naar de toekomst van vastgoedfinanciering en de technologische ontwikkelingen. Er wordt gekeken naar risicobeheersing en we behandelen specifiek de mogelijkheden voor ontwikkelaars en beleggers die projecten en vastgoedportefeuilles financieren en geven een inkijkje in de wereld van corporatiefinanciering en financiering van maatschappelijk vastgoed. Met uitzondering van de plenaire sessie volg je het programma online.

Resultaat
Na het volgen van Vastgoedfinanciering maak je een gedegen inschatting van de mogelijkheden en bijbehorende risico's van de financiering van jouw project. In de opleiding komen de volgende onderwerpen aan de orde:

  • Institutionele en theoretische aspecten van vastgoedfinanciering
  • De praktijk van vastgoedfinanciering

Doelgroep
De opleiding Vastgoedfinanciering is interessant voor iedereen met een financieringsvraagstuk met vastgoed als onderpand als directeur-bestuurders bij woningcorporaties, projectleiders, ontwikkelaars, beleggers, financiers, adviseurs, maatschappelijke organisaties, overheden en young professionals.

Doel van deze opleiding

Module 1 Institutionele en theoretische aspecten van vastgoedfinanciering

Deze module gaat in op de positie, de doelstellingen en de producten van vastgoedfinanciers en ook de omvang en aard van de vastgoedgerelateerde financiering binnen het totaal van de financiële markten. De essentie van corporate finance komt aan bod, op welke wijze het gebruik van leverage het risico en rendement beïnvloed en de overwegingen bij het aantrekken van vreemd vermogen. Daarnaast behandelen we de financieringsstructuren van vastgoedorganisaties aan de hand van diverse ratio’s en kijken we naar de eisen van financiers ten aanzien van financiële verslaglegging en op gebied van duurzaamheid. De module wordt afgesloten met de basisprincipes van de regulering van de financiële markten en vastgoeden het belang van customer due diligence (CDD).

Module 2 De praktijk van vastgoedfinanciering

Tijdens deze module wordt de praktijk van vastgoedfinanciering toegelicht aan de hand van verschillende typen vastgoed: beleggingsvastgoed, projectontwikkeling en corporaties & maatschappelijk vastgoed. De verschillende financieringsvormen voor de diverse niveaus van projecten gebiedsontwikkeling komen aan bod en de toepassing van digitale mogelijkheden zoals blockchain. Daarnaast gaan we in op het proces en de criteria bij een financieringsaanvraag en kijken we naar hoe prijsvorming tot stand komt. We behandelen de wijze waarop banken risico’s beheersen en verkleinen en de rol van de afdeling bijzonder beheer. Ook laten we je kennismaken met de specifieke financiering van corporaties en de veranderende financiering van zorg- en maatschappelijk vastgoed.

Werkwijze
Tijdens de plenaire sessie staat het financieringsplan centraal. Deelnemers oefenen aan de hand van een opdracht met het doorgronden en inhoudelijk beoordelen van een financieringsplan. De modules worden afgesloten met een online toets. Het afronden van de onderwijsactiviteiten, inleveren van opdrachten en actieve participatie tijdens de laatste plenaire bijeenkomst zijn vereisten voor het behalen van het certificaat.Houdt bij deze opleiding rekening met een gemiddelde studiebelasting van ongeveer 2-4 uur per week.Deze opleiding vraagt van de deelnemers een HBO werk- en denkniveau. Twijfel je of deze opleiding bij je past? Neem dan gerust contact met ons op viainfo@decorporatie-academie.nl

Blended learning
Blended courses zijn korte (grotendeels) online leerprogramma’s waarin de fundamentals van de Vastgoedkunde aan bod komen. Het unieke blended karakter van deze opleidingen biedt je als deelnemer de mogelijkheid grotendeels zelf te bepalen wanneer je deze opleiding volgt. In korte tijd een brede context, veel flexibiliteit en met een studiebelasting die goed te combineren is met werk (2-4u p/wk). Altijd afgesloten met een plenaire sessie bij de opleider waarbij we aan de hand van casuïstiek de koppeling maken met de praktijk. Interactie, toepassing en perspectief vanuit diverse disciplines zorgen hierbij voor maximaal leerrendement en kennis en ervaring van zowel docenten als studenten worden hierdoor optimaal benut. Tijdens de eerste week is er een gezamenlijke aftrap waarna je zelf aan de slag gaat met het online leerprogramma. Dit leerprogramma bestaat uit een mix van werkvormen waarbij videocolleges afgewisseld worden met kennisactiverende vragen, korte opdrachten, literatuurstudie en toetsen. Deze onderwijsactiviteiten zijn te doorlopen op eigen tempo, waar en wanneer je wilt. De enige datum waar je echt rekening mee dient te houden, is de fysieke plenaire sessie bij de opleider. Alle verplichte onderwijsactiviteiten dienen voor deze datum doorlopen te zijn.




Planning

Datum Tijd Locatie Aanmelden
17-03-2025
10:00 - 11:30
Online - Thuis
06-06-2025
13:30 - 17:30
ASRE - collegezalen - Amsterdam
Dit is een meerdaagse training
Aanmelden
29-09-2025
10:00 - 11:30
Online - Thuis
12-12-2025
13:30 - 17:30
ASRE - collegezalen - Amsterdam
Dit is een meerdaagse training
Aanmelden
16-03-2026
10:00 - 11:30
Online - Thuis
29-05-2026
13:30 - 17:30
ASRE - collegezalen - Amsterdam
Dit is een meerdaagse training
Aanmelden
Datum, tijd & locatie
17-03-2025 10:00 - 11:30
Online - Thuis
06-06-2025 13:30 - 17:30
ASRE - collegezalen - Amsterdam
Dit is een meerdaagse training
Datum, tijd & locatie
29-09-2025 10:00 - 11:30
Online - Thuis
12-12-2025 13:30 - 17:30
ASRE - collegezalen - Amsterdam
Dit is een meerdaagse training
Datum, tijd & locatie
16-03-2026 10:00 - 11:30
Online - Thuis
29-05-2026 13:30 - 17:30
ASRE - collegezalen - Amsterdam
Dit is een meerdaagse training

Kosten

Onderdeel Prijs
Trainingsprijs € 1.130,-
Opleidingskosten
€ 1.130,-
Incompany training

Op zoek naar een op maat gemaakte training voor jouw organisatie of team? Vraag dan de incompany training aan.

Aanvragen
Wachtkamer

Geen geschikte datum of locatie? Schrijf je in voor de wachtkamer. Dan houden we je op de hoogte van de nieuwe planning.

Inschrijven

Vragen?

Bel of mail ons gerust.

info@watdoejijmorgen.nl
088 - 2032832